Емотивно-оцінний потенціал просторічної лексики в ідіолекті Олександра Довженка - Коновал, І. І. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
Статтю присвячено особливостям вербалізації емотивно-оцінного по- тенціалу просторічних лексем на різних мовних рівнях у процесі дослі- дження художнього мовлення Олександра Довженка. Розглядаються основні підходи до вивчення просторіччя. Виділяємо три ключові шляхи аналізу просторічної лексики: генетико-історичний, нормативний та стилістичний. Акцентується увага на критеріях виділення просторічної лексики з-поміж інших мовних явищ. Основний зміст дослідження полягає в поглибленому аналізі функціонально-стилістичних особливостей поза- нормативних лінгвістичних явищ у мовотворчості Олександра Довженка. Серед позанормативних мовних явищ виділяємо фонетичні модифікації слів, лайливі слова з негативною емотивною оцінкою, просторічні фра- зеологічні одиниці, експресивні дієслова, просторічні прізвиська та суржик. Сферою функціонування досліджуваної лексики є монологічне та діало- гічне мовлення персонажів.
Keywords: просторіччя; розмовно-просторічний; лайлива лексика