Словотворення розмовної лексики в романах Люко Дашвар - Заєць, В. Г.; Мириївська, Ю. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті здійснено спробу проаналізувати розмовні лінгвальні одиниці романного жанру творів Люко Дашвар. Матеріалом для аналізу слугували близько 2 000 лексичних одиниць із сучасних романів письменниці Люко Дашвар. Актуалізовано увагу на тому, що мова сучасної художньої прози в період глобалізаційних впливів збільшується питомими словотвірними типами з різною частотністю вживання в інших стилях. Простежено продуктивні і малопродуктивні способи деривації, що представлені у прозі Люко Дашвар. Визначено, що в межах тенденції до автохтонізації в сучасних романах триває витіснення питомо українським префіксом над- запозичених префіксоїдів мега- і супер-. Виявлено частотність викорис тання префікса о-, що в останні десятиліття перебував у пасивному малочастотному слововжитку в розмовному та подекуди в художньому стилях. Зазначено роль автохтонних суфіксів -ну, -ону, -от, -ух, що ма ють різну продуктивність, проте підкреслюють неповторність автор ського стилю. Розкрито особливості ідіостилю письменниці, зокрема використанням неморфологічної деривації, що характеризує вокабуляр героїв романів. Проаналізовано чисельну групу дериватів, що постали шляхом неповної конверсії в іменник. Доведено, що персоналізовані субстантиви або ж індивідууми стилістично виправдано характеризують персонаж твору. Схарактеризовано особливість приналежності субстан тивів до оказіональних лексичних одиниць. Прикладами підтверджено, що чисельно меншою є група субстантивів, що належать до неосібникових, характеризують абстрактні поняття, явища тощо. На підставі аналізу текстів художніх творів помічено, що в ідістилю письменниці виправда ними стали вторинні дієслова. Визначено стилістичну роль телескопізмів, що в сучасному романі заощаджують мовний ресурс. Доведено прикладами використання в мовленні героїв лексичних одиниць, що утвориился запо зиченим словотвірним способом телескопією. Такі утворення підсилюють емоційний стан героїв, зображують почуття. Уточнено дефініцію суб стантиви-індивідууми, що характеризує персоналії героїв твору, вказуючи на індивідуальні відмінні риси.
Keywords: словотвір; художній стиль; афікс; морфологічна деривація; морфолого-синтаксична деривація; розмовний стиль