П. Куліш як основоположник української модерної прози (до 200-ліття від дня народження П. Куліша) - Ісаєнко, К. П. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
Стаття присвячена постаті і 200-м роковинам від дня народження П. Ку-ліша, містить аналіз його основних досягнень як письменника, критика, літературознавця, історика та перекладача. У статті подано розгляд особливостей сприйняття П. Кулішем власної долі у контексті розвитку української літератури і культури й "авторефе-рування" власного творчого шляху у біографічних роботах. П. Куліш заклав основи української літературної критики, а також є одним із перших біо-графів Миколи Гоголя. Його доробок на сьогодні досі не виданий у повному обсязі, і це є головним недоліком української літературознавчої науки. Головна увага приділена його активній діяльності як популяризатора українського слова, зокрема як автора "Граматки", в основі якої "кулішівка" як основа українського правопису, та його перекладній діяльності.
Keywords: принцип історизму; літературно-естетична концепція; український літературний процес