ОСОБИСТІСНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ В УМОВАХ ПОДОЛАННЯ КРИЗОВИХ СТАНІВ ОСОБИСТОСТІ - Онищенко, В. М. (НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті в основу описаного дослідження як мету покладено верифікацію гіпотези про те, що ефективне подолання ознак критичності ситуації або етапу життя особистості зумовлене власним прагненням самої особистості до вдоско- налення й самореалізації й актуалізує різноспрямовані, характерні для конкретної особистості типологічні моделі ініціювання особистісних трансформацій, що вимагає застосування відповідних методів. Результати дослідження свідчать, що трансформація особистісної сфери люди- ни в умовах подолання кризових станів особистості має свою структуру, стадії, механізми, види та рівні. Особистісна трансформація – процес та результат зміни особистісної сфери людини внаслідок внутрішнього або зовнішнього впливу Вихідним результатом особистісної трансформації при гармонійному подоланні кризового стану є зміна певних характеристик особистості з удосконаленням та підвищенням рівня розвитку індивіда. Відбуваються: зміни елементів ціннісно- смислової сфери особистості; акумулювання досвіду, його структурування; акти- візація власних можливостей, творчих здібностей людини; розширення кола форм і засобів існування; і, нарешті, – усвідомлення наявності сформованих у неї особистісних змін і власної продуктивної самореалізації. При цьому головним в самій трансформації є її започаткування або ініціювання безпосередньо суб’єктом розвитку.
Keywords: особистісні трансформації; ідентифікаційні чинники особистісних трансформацій; кризові стани особистості