ДИТИНА-ЖЕРТВА БУЛІНГУ ЯК ОБ’ЄКТ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ - Лісовець, О. В.; Лісовець, О. В. (Видавництво НДУ, 2022)
У статті розглянуто проблему соціально-педагогічної допомоги дітям-жертвам булінгу. Її метою є аналіз змісту соціально-педагогічної допомоги дітям-жертвам булінгу в умовах закладу освіти. Представлено різні позиції щодо явища булінгу та булінг-структури. Проаналізовано особливості та характеристики дітей- жертв булінгу. Представлено портрет потенційної жертви булінгу через визначення типових ознак жертви булінгу, емоційного фону та особливостей поведінки жертв булінгу. Наведено характеристику типів жертв булінгу (пасив- на, провокативна, хронічна), симптоматику булінгу, ознаки впливу на здоров’я дітей, наслідки у майбутньому дорослому житті. Визначено, що допомога дітям-жертвам булінгу є важливим напрямом соціально- педагогічної роботи, має бути комплексною і різнорівневою, не обмежуючись лише роботою з дитиною, яка стала жертвою шкільного булінгу. Проаналізовано етапи соціально-педагогічної допомоги: діагностичний; індивідуальна допомога жертвам булінгу; групова робота, яка опирається на систему взаємодії учнів, класного керівника, вчителів і класу, батьків учасників булінгу. З’ясовано, що соціально-педагогічна робота з жертвами булінгу має здійснюватися із викорис- танням як традиційних, так і інноваційних методів роботи: бесіди, індивідуальні консультації, корекційно-розвивальні заняття, групові заняття з елементами тренінгу, години спілкування та ін. Оскільки булінг є навмисним, груповим, усвідомленим і організованим процесом, він не може бути припинений без втручання фахівців (педагогів, психологів, соціальних педагогів) і батьків. Це передбачає цілеспрямовану антибулінгову ро- боту, що вимагає залучення всіх наявних ресурсів закладу освіти і оточення дитини.
Keywords: булінг; жертва булінгу; заклад освіти