В. К. Пухтинський та його внесок у розвиток бібліотеки Ніжинської вищої школи у 20–30-ті рр. ХХ ст. - Осіпова, Г. С. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена В’ячеславу Костянтиновичу Пухтинському (1888– 1980), нині забутому українському вченому-антикознавцю. Аналізується його діяльність на посаді завідувача бібліотеки Ніжинської вищої школи та кропітка праця сприяння становлення книгозбірні у 20–30-х рр. Уперше публікуються спогади В. К. Пухтинського про Ніжинську вищу школу. Дослідження базується на широкому колі маловідомих архівних матеріалів.
(до 130-річчя від дня народження педагога, історика, краєзнавця, філолога, завідувача бібліотеки Ніжинської вищої школи)
Keywords: В. К. Пухтинський; бібліотека; Ніжинська вища школа; бібліотечна справа