ПОВІСТЬ МИКОЛИ ГОГОЛЯ "Тарас Бульба" в українському текстологічному, соціологічному та мистецькому вимірах - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2018)
У книзі вперше здійснено текстологічне порівняння тексту повісті М. Гоголя "Тарас Бульба" з лібрето опер П. Сокальського "Осада Дубна", М. Лисенка "Тарас Бульба", драматичними творами М. Старицького, К. Ванченка- Писанецького та кіносценарієм О. Довженка, які написані за сюжетом гоголівського твору, з’ясовано їх зв’язок з соціальними процесами, які відбувалися в українському національному русі, та їх мистецьке трактування. Книга адресована науковцям, студентам, педагогам і всім шанувальникам творчості письменника.
Keywords: Гоголь; "Тарас Бульба"