ОРНІТОНАСЕЛЕННЯ БІОСТАЦІОНАРУ «ЛІСОВЕ ОЗЕРО» ТА ПРИЛЕГЛИХ ТЕРИТОРІЙ (ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСТЬ) - Кузьменко, Л. П. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Дослідження гніздового населення птахів проводилося студентами та викла дачами Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя впродовж 2012 – 2021 років (травень-червень) на території біостаціонару «Лісове озеро» поблизу села Ядути Ніжинського району Чернігівської області України. Маршрут ні обліки птахів були проведені у низці біотопів: лісові території, озеро Трубин, заплавні луки, кар’єри, сільськогосподарські угіддя. В результаті багаторічних досліджень на даній території зареєстровано 106 видів птахів, що складає 39,7 % гніздової орнітофауни України. Гніздове орнітона селення включає представників 14 рядів та 34 родин. Видовий склад птахів, фіксація птахів на даній території у різні роки дослідження, а також екологічні характеристики місця гніздування та характеру живлення представлені у таблиці 1. Найчисельнішими є ряди: Passeriformes (63 види), Charadriiformes (12 видів), Falconiformes (7 видів), Ciconiiformes (6 видів). Найменш чисельними є ряди: Anseriformes, Galliformes, Cuculiformes, Strigiformes, Apodiformes, Coraciiformes, Upupiformes. Найчастіше на досліджуваній території трапляються птахи, які гніздяться у кронах дерев (34,0 %). 27,3 % птахів гніздяться на землі, 21,7 % видів – у дуплах, 8,5 % птахів гніздяться біля води. Менше птахів, які гніздяться на спорудах людини (3,7 %), у норах та в приземно-чагарниковому ярусі (разом 3,8 %), та 1 вид є гніздовим паразитом. За характером живлення переважають твариноїдні птахи (68,0 %), мають змішаний тип живлення (16,0 %), рослиноїдні – 10,4 %, всеїдні – 5,6 %. Багаторічні дослідження птахів на окремих територіях завжди дають можли вість прослідкувати зміни, які відбуваються. В останні роки активізувалося вико ристання фермерськими господарствами пестицидів, інсектицидів та стимуля торів росту рослин. Це в свою чергу зумовлює зміни у видовому різноманітті комах, як зазначають ентомологи, так і птахів досліджуваної території. Окремі види птахів в останні роки на досліджуваній території не спостерігалися, а саме: Vanellus vanellus, Streptopelia turtur, Dendrocopos minor, Lanius minor, Lanius excubitor, Acrocephalus palustris, Remiz pendulinus, Emberiza schoeniclus.
The study of the nesting population of birds was conducted by students and teachers of Mykola Gogol Nizhyn State University during 2012–2021 (May–June) on the territory of the "Forest Lake" biostation near the village of Yaduty, Nizhyn District, Chernihiv Region, Ukraine. Route records of birds were carried out in a number of biotopes: forest areas, Trubyn Lake, floodplain meadows, quarries, agricultural lands. As a result of many years of research, 106 species of birds have been registered in this territory, which is 39,7% of the nesting avifauna of Ukraine. The nesting bird population includes representatives of 14 orders and 34 families. The species composition of birds, the fixation of birds on this territory in different years of the study, as well as the ecological characteristics of the nesting place and the nature of feeding are presented in Table 1. The most numerous orders are: Passeriformes (63 species), Charadriiformes (12 species), Falconiformes (7 species), Ciconiiformes (6 species). The least numerous orders are: Anseriformes, Galliformes, Cuculiformes, Strigiformes, Apodiformes, Coraciiformes, Upupiformes. Birds nesting in the crowns of trees (34,0 %) are most often found in the studied area. 27,3 % of birds nest on the ground, 21, 7 % of species nest in hollows, 8,5 % of birds nest near water. There are fewer birds that nest on human structures (3,7 %), in burrows and in the ground-shrub layer (total 3,8 %), and 1 species is a nest parasite. By nature of nutrition, animal-eating birds predominate (68,0 %), with a mixed type of nutrition (16,0 %), herbivores – 10,4 %, omnivores – 5,6 %. Long-term studies of birds in individual territories always provide an opportunity to follow the changes that are taking place. In recent years, the use of pesticides, insecticides and plant growth stimulants by farms has intensified. This, in turn, causes changes in the species diversity of insects, as noted by entomologists, and birds of the studied area. Some species of birds have not been observed in the studied area in recent years, namely: Vanellus vanellus, Streptopelia turtur. Dendrocopos minor, Lanius minor, Lanius excubitor, Acrocephalus palustris, Remiz pendulinus, Emberiza schoeniclus.
Keywords: орнітонаселення; Чернігівська область; Ніжинський район; біостаціонар; гніздові птахи