Роль окисних модифікацій в патогенезі артеріальної гіпертензії - Мхітарян, Л. С.; Музиченко, П. Ф.; Плахотін, В. Я. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Енергетичне забезпечення людського організму повністю залежить від комплексних окисно-відновних перетворень, що становлять основу клітинного метаболізму. У цих біохімічних циклах активну участь беруть вільні радикали – високореакційні молекулярні структури з неспареними електронами. За умов надмірного накопичення та дефіциту ендогенних систем захисту вони провокують розвиток оксидативного стресу, який дестабілізує клітинний гомеостаз і запускає низку патологічних станів. На сьогодні дисбаланс редокс-процесів визнано одним із провідних механізмів формування серцево-судинних патологій, серед яких особливе місце посідає артеріальна гіпертензія. Цей синдром набув характеру глобальної неінфекційної пандемії, виступаючи головним тригером таких небезпечних судинних катастроф, як гострий інфаркт міокарда, інсульт та хронічна ішемія серця. Вагомим проявом деструктивного впливу вільних радикалів є окисна модифікація протеїнів. Порушення первинної та просторової структури білкових молекул під дією редокс-агентів призводить до втрати їхніх функціональних властивостей, що блокує нормальний перебіг внутрішньо- клітинного обміну та суттєво знижує життєздатність тканин. Глибоке розуміння молекулярних закономірностей оксидативного стресу та його патогенетичної ролі в деструкції кардіоваскулярної системи є базою для створення інноваційних лікувально-профілактичних програм. Визначення маркерів оксидативного стресу дозволяє ідентифікувати патологічні зміни на доклінічному етапі, що є критично важливим для розробки ефективних стратегій профілактики. Деталізація цих біохімічних тригерів дозволить впровадити в клінічну практику нові терапевтичні мішені та стратегії спрямованого редокс-контролю, що допоможе мінімізувати судинні ускладнення й покращити прогноз для пацієнтів із кардіоваскулярним профілем.
Keywords: окисні модифікації, оксидативний стрес, продукти окислення ліпідів, продукти окислення білків, артеріальна гіпертензія