Олена Левковцева – перша студентка Ніжинського інституту - Луняк, Є. М. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті розглянуто життєвий шлях Олени Олександрівни Левковцевої, першої дівчини, яка була в 1919 р. зарахована до складу студентів Ніжин-ського інституту й пов’язала свою подальшу долю з педагогічною діяль-ністю в Ніжині. Особливу увагу приділено початку жіночої освіти в Ніжин-ській вищій школі. Основними джерельними свідченнями стали спогади самої Левковцевої, написані нею власноруч в 1968 р., архівні документи Ніжинського інституту та середньої школи № 4 міста Ніжина, а також спогади місцевих старожилів, які пам’ятали цю жінку. По суті, здійснено перше дослідження її життя та діяльності. Визначено найбільш проблемні питання біографії цієї жінки. Проаналізовано особливості та специфіку жіночого навчання в стінах Ніжинського вишу в 1916–1923 рр. Виявлено низку імен перших жінок, які здобували вищу освіту в цьому закладі у той період. Визначено важливість гендерної тематики в історичних студіях і подальші перспективи розвитку цієї теми. Статтю доповнено докумен-тальними свідченнями, що доводять факт прийому Левковцевої до складу студентів Ніжинського історико-філологічного інституту князя Безбо-родька наприкінці 1919 р.
Keywords: Олена Олександрівна Левковцева; вища освіта