КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ СТУДЕНТІВ МИСТЕЦЬКИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ЯК ЧИННИК ЇХ СТРЕСОСТІЙКОСТІ - Кресан О. Д.; Кресан Т. Д.; Смольянінова, С. В. (My University, 2025)
У статті досліджено копінг-стратегії як чинник стресостійкості студентів мистецьких спеціальностей у контексті зростання психоемоційного навантаження в умовах соціальної нестабільності та війни. Актуальність теми обґрунтовується вразливістю творчої молоді до стресових факторів і необхідністю розвитку психологічних ресурсів. У межах емпіричного дослідження, проведеного серед студентів Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури (n=41), було визначено рівень стресу, стресостійкості та домінуючі копінг-стратегії за допомогою таких методів: опитувальник стресу Ю. Щербатих, методика CISS (Н. Ендлер, Дж. Паркер) та методика «Стійкість до стресу». Для оброблення результатів за допомогою статистичних методів було застосовано математичні критерії: U-критерій Манна-Уїтні та коефіцієнт лінійної кореляції за Пірсоном. Встановлено, що більшість студентів перебувають у стані сильного або дуже сильного стресу, а рівень стресостійкості у 71 % респондентів є середнім. Найбільш поширеною копінг-стратегією є проблемноорієнтований копінг (77 %), що свідчить про активну позицію студентів у подоланні труднощів. Проте кореляційний аналіз виявив достовірні взаємозв’язки між рівнем стресостійкості та деякими стратегіями копінгу. Зокрема емоційно-орієнтований копінг та уникнення показали статистично значущі зв’язки з низьким рівнем стресостійкості, що свідчить про непродуктивність цих стратегій у протидії стресу. Зроблено висновок, що саме вибір копінг-стратегії впливає на здатність особистості протистояти стресу, а високий рівень стресостійкості є важливою захисною характеристикою. Отримані результати мають практичне значення для розроблення психопрофілактичних програм для студентів творчих спеціальностей.
Keywords: стрес; подолання стресу; копінг-стратегії; стресостійкість; студенти мистецьких спеціальностей