СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНЕ ЖИТТЯ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ У 20–30-х РОКАХ ХХ ст. НА СТОРІНКАХ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКІВ: ЕВОЛЮЦІЯ ЗМІСТУ - Швиденко, Юлія (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
В магістерській роботі висвітлюється питання еволюції змісту шкільних підручників при висвітленні суспільно-політичного життя Західної України у міжвоєнний період під владою Польщі, Румунії та Чехословаччини. Висвітлюються чинники, які впливають на формування змісту шкільної освіти. При цьому головна увага приділяється двом останнім редакціям навчальної програми 2017 та 2022 років. Характеризуються ключові змістові компоненти досліджуваної проблематики. Обґрунтовується теза про те, що в підручниках при висвітленні громадсько-політичного життя основна увага зосереджена на формуванні українського націоналістичного руху й діяльності Організації українських націоналістів. Водночас недостатня увага приділяється непартійним громадським організаціям. Окрема увага приділена перспективам вдосконалення шкільних підручників.
Keywords: навчальна програма; підручник; зміст освіти; історія України; політична партія; громадська організація; Організація українських націоналістів