ОСОБЛИВОСТІ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ, ЩО ТОРКАЮТЬСЯ ПРОБЛЕМА- ТИКИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ, У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ ТА УКРАЇНІ - Нестерова, О. Ю. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2019)
У статті розглядаються питання організації педагогічних досліджень у сфері академічної доброчесності в Україні з урахуванням досвіду інших країн світу. Серед країн, практичний та теоретичний доробок яких визначається як важли- вий для України, визначено США. Метою статті є опис особливостей наукових досліджень, що торкаються проблематики академічної доброчесності у Сполуче- них Штатах Америки та Україні, зокрема у порівняльному аспекті. У статті підкреслюється, що використання кодексів поведінки для студентів і науковців в Україні та психологічні, педагогічні й методичні передумови забезпечення їх ефективності – це питання, яке вимагає тривалих досліджень, зокрема експери- ментальних. Насамперед такі дослідження мають бути спрямовані на визна- чення ціннісного компоненту, який має потенціал забезпечення ефективності будь-якого кодексу поведінки для сучасної учнівської молоді. На основі проведеного дослідження зроблено висновки про те, що дослідження проблематики академіч- ної доброчесності в аспекті вивчення потенціалу використання досвіду Сполу- чених Штатів Америки в Україні поступово набувають ознак системності, що підтверджується такими напрямками досліджень, як філософський, педагогічний та правовий. Педагогічні дослідження стосуються широкого кола проблем, зокрема осмислюваних як на теоретичному, так і на експериментальному рівнях, що дає підстави визначати актуальність таких досліджень для оптимізації процесу становлення академічної культури закладів освіти України.
Keywords: академічна доброчесність; порівняльне дослідження; порушення академічної доброчесності