ЦИФРОВІ ІСТОРІЇ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЧИТАЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Возняк , І. І.; Бобро, А. А.; Скуратівська, Л. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю інтеграції цифрових технологій у процес літературного читання для реалізації компетентнісного підходу. Сучасна освіта вимагає перетворення читання з пасивного сприйняття тексту на інтерактивну, емоційно насичену діяльність, що стимулює критичне мислення та творче самовираження. Технологія цифрового сторітелінгу (digital storytelling) є ефективним засобом для досягнення цього синтезу літературної, мовної та інформаційної грамотності. Методи дослідження включали теоретичний аналіз науково-педагогічної літератури для визначення сутності поняття «цифрова історія» та її педагогічної цінності, а також методи моделювання (поетапна організація роботи) і методи проєктування (розробка інтерактивної електронної книги у Book Creator та анімаційного відео у Animaker). Розроблена методика грунтується на принципах емоційного залучення та діяльнісного підходу. Результати полягають у розробці та апробації поетапної методики формування читацької компетентності на уроці літературного читання у 4 класі з вивчення казки Г.К.Андерсена «Гидке каченя». Методика передбачає чотири ключові етапи: мотиваційний, підготовчий (аналіз тексту), творчий (створення сценарію та інтерактивної книги) та фінальний (створення анімації та презентація, домашнє завдання). Використання сервісів Canva, Book Creator, Animaker, MyStoryBook дозволило учням не лише проаналізувати проблемну тему казки («Гидке чи Особливе?»), але й відтворити її у формі власного мультимедійного продукту. Новизна дослідження полягає у створенні інтегрованої моделі уроку, де аналіз художнього тексту поєднується з розвитком цифрових компетенцій, а формування толерантності та емпатії реалізується через цифрове самовираження. Особлива увага приділяється поєднанню індивідуальної роботи над книгою (Book Creator) із груповим створенням анімації (Animaker), що розвиває командну комунікацію. Практичне застосування цієї методики доводить її ефективність у подоланні страху перед «складним» текстом та стимулюванні креативної інтерпретації. Таким чином, цифрова історія виступає каталізатором глибокого емоційного та когнітивного осмислення літературного твору. Доведено, що такий підхід підвищує внутрішню мотивацію до читання, ефективно перетворюючи молодшого школяра на співавтора художнього світу.
Keywords: цифрові історії; читання; читацька компетентність; молодші школярі; цифрові сервіси; інтерактивна книга; анімація; творчість; емпатія; толерантність