КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ У ОСІБ З РІЗНОЮ МОРАЛЬНО-ЦІННІСНОЮ ТА ДУХОВНОЮ СПРЯМОВАНІСТЮ - Добровіцька, Людмила Михайлівна (My University, 2024)
Робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю 053"Практична психологія". Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Ніжин, 2024. У магістерській роботі здійснено аналіз вітчизняної і зарубіжної літератури з питань стресу, впливу його на психіку людини, копінгу, копінг-стратегій, моральної та духовної свідомості, психологічних ресурсів та застосування механізмів психологічного захисту. Проведено ряд психодіагностичних методик і виявлено особливості копінг-стратегій у осіб з різною морально-ціннісною та духовною спрямованістю, описано їх особливості кількісними та якісними характеристиками. Досліджено особистісні ресурси продуктивної копінг-поведінки, її взаємозв’язок з моральними позиціями, ціннісними орієнтаціями та духовним потенціалом.
Keywords: копінг; копінг-стратегія; стрес; локус-контроль; мораль; духовність; психологічні ресурси; механізм психологічного захисту; педагогічні працівники