Гоголівський колорит в сюжетній основі повісті «Сорочинський ярмарок» - Самойленко, Г. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2021)
У статті вперше в систематизованому вигляді розкрито в повісті М. Гоголя «Сорочинський ярмарок» використання кольору в тісному взаємозв’язку з його смисловим навантаженням ще з часів прийняття християнства на Русі і закріплення його в народній творчості та худож- ній літературі. Автор статті на конкретних прикладах мовних струк- тур, у яких використані різні назви кольорів показує, як Гоголь користу- ється цими кольорами за певної поведінки персонажів «Сорочинського ярмарку», і змінює семантику кольорових відтінків, а то і замінює іншим кольором. Гоголь використовує не лише багатогранну гамму різних кольорів, але й їх відтінків, що дає можливість яскравіше намалювати портрети героїв, їх одяг, але й обставини, в яких проходить дійство.
Keywords: «Сорочинський ярмарок»; різнобарв’я кольорів