ФОРМУВАННЯ У СТАРШОКЛАСНИКІВ ПОЧУТТЯ ПАТРІОТИЗМУ НА УРОКАХ ЛІТЕРАТУРИ РІДНОГО КРАЮ (НА ПРИКЛАДІ ТВОРІВ МИКОЛИ ЧОРНОВУСА) - Забарний, О.В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розповідається про процес формування у старшокласників почуття патріотизму на уроках літератури рідного краю, дається характеристика етапам методичної моделі процесу формування, досліджуються критерії сформованості морально-етичного почуття. На прикладі творчості поліського поета Миколи Чорновуса розроблено конспект уроку, присвяченого даній темі. У статті розповідається про життєвий і творчий шлях українського письмен- ника, журналіста і краєзнавця Миколи Чорновуса (Ткаченка), аналізуються його твори, присвячені темі України, життю українського народу, темі синівської любові до Батьківщини. У статті розроблено критерії сформованості почуття патріотизму, наведено приклади творчих завдань, які формують дане почуття. Необхідність формувати у молоді почуття патріотизму є ключовим завданням сучасної української школи. Воно повинно реалізовуватися як у процесі навчання, так і у процесі виховання.
Keywords: українська література; патріотизм; творчість; методика викладання