Проблема лінгвальної динаміки в сучасних мовознавчих дослідженнях - Бондаренко, А. І. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті порушено питання лінгвальної динаміки, уявлення про яку по¬м’якшує поляризацію синхронії та діахронії. Розглянуто механізми мовних і мовленнєвих змін у межах сучасних лінгвістичних парадигм, ураховуючи й функційно-прагматичну та когнітивно-дискурсивну. Пояснено важливість розгляданої проблеми не лише для історії мови, а також й інших мово¬знавчих галузей: ономасіології, лінгвокультурології, лінгвоконцептології, соціолінгвістики, етнолінгвістики, аксіолінгвістики та ін. Аргументовано розгортання лексико-семантичного потенціалу завдяки окресленню імплі¬цитної інформації в соціальному, культурному, ідеологічному та психоло¬гічному контекстах. Схарактеризовано внесок українських лінгвістів у проб¬лему розвитку реалізованих мовних підсистем під час російсько-україн¬ської війни. Узагальнено відомості про утворення оказіоналізмів, актуалізацію різних груп лексики, негативну конотацію слів, утворення оказіональної спо¬лучуваності. Виявлено зміни в аксіологійній мовомис¬лен¬нєвій картині світу як реакцію українськомовного соціуму на збройне вторгнення та як вияв опору агресії.
Keywords: синхронія; діахронія; мовленнєва динаміка; мовна підсистема; порівняльно-історична парадигма; функційно-прагматична парадигма; когнітивно-дискурсивна парадигма