ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ДО ЗДОРОВ’Я У ВИХОВАНЦІВ ЗАКЛАДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Пей, Ян (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Актуальність дослідження. Позашкільній освіті належить важлива роль як соціальному інституту суспільства, метою роботи якого є виховання особис тості фізично, психічно і духовно досконалої з універсально-широкими інтересами і стійкими ціннісними орієнтаціями. Педагогічний процес з формування ціннісного ставлення до власного здоров’я у вихованців закладів позашкільної освіти передбачає розкриття істотних зв’язків і залежностей, які існують між станом здоров’я людини та її способом життя, рівнем знань про здоров’я, настроєм, стосунками з іншими людьми. Практика роботи закладів і установ позашкілля тісно пов’язана і базується на науково теоретичних дослідженнях вітчизняних і зарубіжних науковців, які розглядають різні аспекти формування здорового способу життя. В їх роботах ціннісне ставлення до здоров’я тлумачиться як індивідуальні, вибіркові, усвідомлені взаємозв’язки особистості з реальністю, що відображають взаємозалежність потреб особистості з предметами, об’єктами та явищами навколишнього світу, сприяючи формуванню та збереженню здоров’я. Зважаючи на те, що ціннісне ставлення до здоров’я є багатоаспектним і багатовимірним явищем, в науковій літературі представлено ряд наукових до підходів до визначення його сутності і змісту через аналіз і обгрунтування різних способів організації взаємодії між його компонентами. Метою даної статті є – проаналізувати основні наукові підходи до визначення категорії ціннісного ставлення до здоров’я в дослідженнях вітчизняних та зарубіжних науковців. Теоретична важливість проведеної роботи: В статті узагальнено наукові підходи щодо теоретичного визначення суті і змісту ціннісного ставлення до здоров’я вихованців як важливого завдання організації освітньо-виховного простору закладу позашкільної освіти. Практичне значення роботи – матеріали наукової статті можуть бути використані соціальними педагогами, методистами, педагогами-гуртківцями закладу позашкільної освіти в методичній роботі та організації взаємодії з вихованцями та їхніми батьками.
Keywords: цінності; ставлення; ціннісне ставлення до здоров’я; заклад позашкільної освіти; науковий підхід