Інтернаціоналізація вищої освіти як критерій оцінки її якості та фактор розвитку спеціальності «Дошкільна освіта» - Пихтіна, Н. П. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті здійснений аналіз тенденцій і викликів вищої світової освіти сьогодні, окреслені та проаналізовані основні характеристики сучасної світової освіти: її мобільність, інноваційність, інформаційність та задіяність інформаційно-комунікаційних технологій, інклюзія, дистанційність, освіта дорослих. На основі аналізу зарубіжних наукових досліджень, визначені та охарактерезовані особливості вищої світової та європейської освіти сьогодні. Метою статті є представлення досвіду інтернаціоналізації в НДУ імені Миколи Гоголя, зокрема, як критерію оцінки якості його діяльності та фактору розвитку спеціальності «Дошкільна освіта». Визначене й обгрунтоване базове поняття статті – інтернаціоналізація вищої освіти як процес систематичного впровадження міжнародного досвіду в освітню, наукову та громадську діяльність закладів вищої освіти, що є невід’ємною складовою співробітництва на різних рівнях. Виявлені маркери ефективності інтернаціоналізації вищої освіти, а саме: інтернаціоналізація вищої освіти на державному та міждержавному рівнях, європейська освітня політика щодо інтернаціоналізації вищої освіти, стратегія інтернаціоналізації на рівні конкретного університету, комунікація та ІКТ у міжнародній діяльності та міждердавної співпраці, задіяність інструментів інтернаціоналізації наукової діяльності ЗВО (індекси цитування, критерії та показники якості досліджень, наукометричні системи, шляхи міграції наукової інформації). Здійснений аналіз їх науково-теоретичних і прикладних аспектів. Проаналізований досвід проєктної діяльності викладачів кафедри, що ініційовані МОН України та стосуються стратегії впровадження інноваційного зарубіжного досвіду використання гри як засобу соціально-емоційного розвитку дошкільника шляхом викладання відповідних навчальних дисциплін та спецкурсів «Гра у закладах дошкільної освіти: цілісний погляд, системний підхід», та «Педагогіка гри у закладах дошкільної освіти» в освітній процес ЗВО. Наукову новизну написання статті складає загальний огляд п’ятирічного досвіду проєктної діяльності Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя останніх років. Здійснено детальний аналіз освітньої та наукової співпраці кафедри дошкільної освіти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя з Міжнародною Академією Прикладних Наук в Ломжі в межах угоди про співпрацю. Окреслений та детально представлений важливий вектор інтернаціоналізації освіти – проєктна діяльність викладачів кафедри дошкільної освіти. Зокрема, в межах співпраці з MANS реалізовано проєкт Українсько-Польських молодіжних обмінів, що був реалізований за сприяння та фінансування Міністерства молоді та спорту України "Формування народознавчої компетентності студентської молоді України та Польщі через національну ідентичність на засадах регіональної культури"
Keywords: вища світова освіта, характеристики сучасної світової освіти, інтернаціоналізація вищої освіти, заклад освіти, мобільністьї, інноваційність, інформаційність, інформаційно-комунікаційні технології, інклюзія, дистанційність, освіта дорослих, зовнішня академічна мобільність, проєктна діяльність, інноваційний досвід