Роль Ніжинського козацького полку в українсько-російських протистояннях: історіографія питання - Бровко, А. Г. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена аналізу вивчення участі Ніжинського козацького полку в українсько-російських конфліктах. Звернуто увагу на стан дослідження проблеми. Проаналізовано етапи розробки в історіографії питання участі Ніжинського полку в антимосковських виступах. Висвітлено праці, у яких знайшла відображення зазначена проблематика. Зокрема, зроблено наго- лос на досягненнях у вивченні даного питання в сучасній українській історіографії. У ході дослідження було зроблено висновки, що, незважаючи на підвищений інтерес до Ніжинського полку як військової, так і адміністра- тивної одиниці Гетьманщини, ґрунтовних праць, у яких би розкривалась досліджувана нами тематика, видано так і не було.
Keywords: історіографія; Ніжинський козацький полк; українсько-московські конфлікти; українсько- російські протистояння