Організація цукрового виробництва в Чернігівській губернії в роки Першої світової війни - Степанова, О.В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена аналізові стану цукрової промисловості Чернігівської губернії в період від початку Першої світової війни до Жовтневого перевороту. Визначені фактори появи кризових тенденцій у галузі та акцентовано увагу на економічній політиці уряду. Зроблено порівняльний аналіз динаміки розвитку виробництва цукру у передвоєнний і воєнний час. Відзначено регіональні особливості розвитку цукрової промисловості в Чернігівській губернії. Особливу увагу приділено політиці уряду щодо сти- мулювання цукрового виробництва. Розкрито питання щодо виникнення цукрових монополій наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.
Keywords: цукрова промисловість; Чернігівська губернія; Перша світова війна; економічна криза