Тьюторство як інструмент формування демократичних цінностей і національної ідентичності в освітньому просторі - Харицька, С. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті обґрунтовано роль освіти у формуванні ціннісних орієнтирів особис тості, зокрема критичного мислення, толерантності, громадянської активнос ті та соціальної відповідальності. Виявлено, що тьюторство як інструмент сприяє розвитку демократичних компетентностей та національної самосвідо мості здобувачів вищої освіти. Розглянуто модель індивідуалізованого навчання, що передбачає партнерські відносини між тьютором і студентом, розвиток автономії, рефлексії та критичного аналізу освітньої траєкторії. Обґрунтовано значущість тьюторства для забезпечення інклюзивності та міжкультурного діалогу, що сприяє критичній оцінці стереотипів і усвідомленню цінності різноманіття. Показано, що тьюторський супровід є ефективним інструментом інтеграції демократичних принципів у практику вищої освіти та формування активної, свідомої й відповідальної молоді.
Keywords: тьюторство, вища освіта, демократичні цінності, національна ідентичність, громадянська компетентність, інклюзивність, міжкультурний діалог