Творчість кубанського письменника Василя Мови в контексті загальноукраїнського літературного процесу - Новиков, А. О. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У розвідці здійснено комплексний аналіз літературної діяльності кубанського письменника Василя Мови, чия творчість стала унікальною сполучною ланкою між козацькою традицією Кубані та загальноукраїнським культурним контекстом другої половини XIX ст. Особливу увагу приділено інтерпретації козацької теми, яку В. Мова тлумачить через призму Кулішевої концепції як стихійну силу, що відійшла в минуле. Доведено, що соціальна проблематика у В. Мови (доля переселенців, руйнація родинних зв’язків, згубний вплив міського середовища) корелюється з творчими пошуками класиків української літератури – М. Кропивницького, І. Карпенка-Карого, М. Старицького. Це дає підстави стверджувати, що доробок кубанського письменника є невід’ємною частиною єдиного українського літературного процесу.
Keywords: український літературний процес, народництво, козацька тематика, соціальна драма, літературна спадщина, реалізм