Інтеграція нейропедагогічного підходу в методику навчання соціальної і здоров’язбережувальної освітньої галузі в початковій школі - Самойленко, О. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті досліджено інтеграцію нейропедагогічного підходу в методику навчан ня соціальної і здоров’язбережувальної освітньої галузі в початковій школі. Актуальність зумовлена вимогами Нової української школи, орієнтацією на розви ток особистості, соціально-емоційного інтелекту та здоров’язбережувальної поведінки учнів. Метою є обґрунтування методичної моделі інтеграції нейропеда гогіки та визначення її потенціалу для розвитку саморегуляції, соціальної взаємодії й відповідальної поведінки молодших школярів. Висвітлено вплив нейро педагогічних стратегій на увагу, пам’ять, мислення та мотивацію, окреслено ефективність діяльнісних і мультисенсорних методів. Доведено, що нейропеда гогічний підхід сприяє оптимізації освітнього процесу, формуванню здорового способу життя та безпечної поведінки.
Keywords: нейропедагогіка, нейропедагогічний підхід, соціальна та здоров’я збережувальна освітня галузь, когнітивне перевантаження, соціально-емоційний інтелект, здоров’язбереження, вчитель початкових класів, Нова українська школа