ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ЕТНОНАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОНАВСЬКОГО СТИЛЮ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИКИ І ХОРЕОГРАФІЇ - Чжан, Їн (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті здійснено теоретичний аналіз етнонаціонального виконавського стилю майбутніх учителів музики і хореографії, запропоновано визначення поняття "стиль", діалектична природа якого передбачає взаємодію проти- лежних начал – стихійного пошуку інтерпретаторської моделі й адекватного відбору виконавських засобів музичної виразності, духовного руху до висоти композиторської ідеї та точності її матеріально-технічної виконавської реалізації. Доведено, що у стилі реалізовується індивідуальний імпульс виконав- ця, який формується на основі етнокультурних національно-виконавських традицій. З одногу боку, етнонаціональний виконавський стиль має автопор- третний сенс, з іншого – історичний. Зазначено, що індивідуально-виконавські характеристики стилю відбиваються в процесі інтерпретації та знаходження "духовного центру" художнього твору митцем. Саме в момент пошуково- творчої діяльності виконавця розкривається його автопортрет, відтворю- ється індивідуальний складник особистого стилю.
Keywords: етнонаціональний виконавський стиль; виконавець; творча діяльність