Ніжинський протопоп Симеон Адамович: змовник у рясі - Желєзко, Р. А. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
Стаття присвячена політичній діяльності ніжинського протопопа Симеона Адамовича, його доробку на ниві організації'змов та шпи- гунстві на користь московського царя. Окрема увага звернена на співпрацю С. Адамовича з гетьманами, ніжинськими полковниками та ніжинськими воєводами. Автором охарактеризовано роль ніжин- ського протопопа у позбавленні гетьманської булави Д. ігнатовича та невдалій змові проти і. Самойловича
The article is devoted to the political activity of nizhyn protopop Simeon Adamovich, his work on the field of conspiracy organization and espionage in favor of the moscow tsar. Particular attention was drawn to the cooperation of S. Adamovich with the hetman, nizhyn colonels and nizhyn governors. The author described the role of the nizhyn protopop in depriving D. Ignatovich of the hetman's mace and the unsuccessful conspiracy against I. Samoilovich.
Keywords: Ніжин; Ніжинський козацький полк; ніжинський протопоп; Nizhyn; Nizhyn Cossack Regiment