Аналіз професійного стандарту «Кар’єрний консультант» крізь призму соціології молоді та управління змінами - Лисоконь, І. О.; Василюк, Т. Г.; Каритка, В. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Обґрунтовано актуальність соціально-професійної підготовки молоді в умовах трансформацій ринку праці та зростання невизначеності, зокрема через військо вий стан. Визначено теоретичні засади дослідження в контексті соціології молоді та управління змінами. Проаналізовано професійний стандарт «Кар’єрний консультант» як інструмент узгодження потреб держави, освіти та ринку праці. Виявлено його інституційні характеристики та місце у системі соціально економічних відносин. Запропоновано підхід до аналізу трудових функцій кар’єрно го консультанта та визначено їх роль у соціально-професійній адаптації молоді. Доведено значення стандартизації кар’єрного консультування для підвищення ефективності молодіжної політики.
Keywords: кар’єрний консультант, молодь, професійний стандарт, ризик, соціально-професійна підготовка, соціологія молоді, трансформації, управління змінами