ПРЕВЕНТИВНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ОБРАЗОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ У ПОПЕРЕДЖЕННІ ЇХ НЕГАТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ - Ющенко, К. О. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2019)
У статті проаналізовано психолого-педагогічні дослідження з проблеми виник- нення негативної поведінки у дошкільників як початкового етапу у розгортанні девіантної поведінки, представлено найбільш поширені негативні прояви у поведінці дітей старшого дошкільного віку. Окреслено стадії деформації роз- витку особистості, зокрема: негативні прояви поведінки, важковиховуваність, соціальна дезорганізація та дезадаптація, соціальна занедбаність, педагогічна занедбаність, соціально-педагогічна занедбаність. Охарактерезовано механізми комплексного використання усіх аспектів профі- лактики у попередженні й подоланні поведінкових відхилень у дітей. Представ- лено можливості використання ігрової, театралізованої та образотворчої діяльності як основних сфер організації життєдіяльності дітей в ЗДО. Детально проаналізовано педагогічний потенціал образотворчої діяльності дітей дошкільного віку, а саме: малювання, ліплення, аплікація та конструю- вання. Cпрогнозовано їх превентивні можливості у попередженні негативних поведінкових проявів у дітей.
Keywords: образотворча діяльність; малювання; ліплення; аплікація