Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3261
Title: ФЕНОЛЬНІ СПОЛУКИ ВІВСА ПОСІВНОГО ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ АДАПТАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ГУСЕЙ В ОНТОГЕНЕЗІ
Other Titles: PHENOLIC COMPOUNDS OF SEEDED OATS AS A MEANS OF INCREASING THE ADAPTATIVE POTENTIAL OF GEESE IN ONTOGENESIS
Authors: Данченко, О. О.
Майборода, Д. О.
Данченко, М. М.
Ангеловська, А. О.
Keywords: гуси
м’язова тканина
фізіологічна напруга
овес
пероксидне окиснення
антиоксидантна активність
ліпіди
продукти окиснення
Issue Date: 2023
Publisher: Видавництво НДУ ім. М. Гоголя
Abstract: У складі вівса посівного наявні унікальні фенольні сполуки, що володіють потужною антиоксидантною активністю. Метою дослідження було з’ясування впливу біологічно активних сполук вівса посівного на антиоксидантну активність м’язової тканини гусей під час фізіологічної напруги формування ювенального пір’я. У 35-ти добовому віці гусенят за принципом аналогів було сформовано 3 групи (контрольну і 2 дослідні) по 26 голів. Птицю контрольної групи утримували на стандартному раціоні. Гусенятам І дослідної групи додавали водний екстракт вівса, а ІІ дослідної групи – еквівалентну кількість зеленої маси вівса. Забій птиці і відбір тканин для біохімічних досліджень проводили щотижнево з 35-ої до 63-ої доби. Встановлено, що в гусенят І дослідної групи впродовж усього досліду спостерігалось достовірне зниження вмісту продуктів ліпопероксидації порівняно з контролем (на 17,4–22,1%). Для ІІ дослідної групи гусей достовірне зниження вмісту продуктів ліпопероксидації у м’язової тканині встановлено у 49-ти і 56-добовому віці. На тлі фізіологічної напруги в 49-добових гусей додавання екстракту вівса до раціону сприяло більш потужній активізації антиоксидантної системи м’язової тканини: коефіцієнт антиоксидантної активності цієї тканини гусей І дослідної групи перевищив відповідний показник контрольної на 50,0 %, а ІІ дослідної – на 25,0 %. Встановлено достовірне збільшення середнього вмісту загальних ліпідів у м’язовій тканині обох дослідних груп гусей (на 16,3 % та 18,3 %) та стабілізуючий вплив вівса на вміст загальних ліпідів. Отже, незалежно від способів додавання до раціону гусей овес посівний сприяє підвищенню антиоксидантної активності м’язової тканини гусей. Однак більш стійкий антиоксидантний вплив спостерігався при додавання до раціону гусей екстракту вівса.
Description: Seed oats contain unique phenolic compounds that have powerful antioxidant activity. The purpose of the study was to find out the influence of biologically active compounds of seed oats on the antioxidant activity of the muscle tissue of geese during the physiological stress of juvenile feather formation. When the goslings were 35 days old, 3 groups (control and 2 experimental) of 26 heads were formed according to the principle of analogues. The birds of the control group were kept on a standard diet. Water extract of oats was added to the goslings of the first experimental group, and the equivalent amount of green mass of oats was added to the second experimental group. Poultry slaughter and tissue selection for biochemical studies were carried out weekly from the 35th to the 63rd day. It was established that a significant decrease in the content of lipoperoxidation products was observed in the goslings of the first experimental group throughout the experiment compared to the control group (by 17.4–22.1 %). For the II experimental group of geese, a significant decrease in the content of lipoperoxidation products in muscle tissue was established at 49 and 56 days of age. Against the background of physiological stress in 49-day-old geese, the addition of oat extract to the diet contributed to a more powerful activation of the antioxidant system of muscle tissue: the coefficient of antioxidant activity of this tissue of geese of the I experimental group exceeded the corresponding indicator of the control group by 50,0 %, and II experimental – by 25,0 %. A significant increase in the average content of total lipids in the muscle tissue of both experimental groups of geese was established (by 16,3 % and 18,3 %) and a moderate stabilizing effect of oats on the content of total lipids. So, regardless of the methods of adding oats to the diet of geese, seeded oats help to increase the antioxidant activity of geese muscle tissue. However, a more stable antioxidant effect was observed when oat extract was added to the diet of geese.
URI: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3261
Appears in Collections:Наукові записки. Біологічні науки №2 (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
макет_НЗ_№2_2023-55-63.pdf324,74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.