Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/705
Назва: Аналіз художньо-історичних творів з оприявненими міфологічними структурами
Автори: Бондаренко, Юрій Іванович
Ключові слова: міф
оприявнена міфологічна структура
художньо-історичний твір
історіософія
Дата публікації: чер-2006
Видавець: Українська література в загальноосвітній школі
Короткий огляд (реферат): У статті розкрито особливості аналізу художньо-історичних творів, у яких навні міфологічні структури експліцитного типу. Автор стверджує, що до вставних міфів треба ставитися як до текстів-кодів, що зумовлюють зміст усього літературного матеріалу. Без врахування цієї особливості продуктивна методика вивчення не можлива.
Опис: У літературному тексті роль міфа не однорідна. Проте в будь-якому разі до нього треба ставитися не як до окремого “тексту в тексті”, а як до “тексту-коду”, привнесеного автором у художній матеріал для збільшення семантичного потенціалу. Якісне прочитання художньо-історичних творів з міфологічною структурою можливе лише тоді, коли є розуміння: “текст – це механізм, утворений як система різних семіотичних просторів, у континуумі яких циркулює деяке вихідне повідомлення. Він постає перед нами не як маніфестація якої-небудь однієї мови – для його утворення потрібно принаймні дві мови” . У нашому випадку: перша – мова використаного міфа, друга – мова самого автора. У точках їх дотику народжуються філософсько-історичні значення (“вихідні повідомлення”), які в результаті йдуть до читача.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/705
Розташовується у зібраннях:ФАКУЛЬТЕТ ФІЛОЛОГІЇ, ІСТОРІЇ ТА ПОЛІТИКО-ЮРИДИЧНИХ НАУК



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.