Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/2418
Назва: Музичні осередки Чернігово-Сіверського краю: імена, події, творчі колективи, репертуар (до 100-річчя Музичного товариства імені М. Д. Леонтовича)
Автори: Бугаєва, О. В.
Ключові слова: Музичне товариство імені Леонтовича
музичні осередки
Чернігово-Сіверщина
Дата публікації: 2021
Видавець: Видавництво НДУ
Короткий огляд (реферат): Дослідження музичних осередків Чернігово-Сіверського краю в контексті діяльності провідної музично-громадської організації доби Українського від- родження – Музичного товариства імені М. Д. Леонтовича (1921–1931) – відкриває широкі можливості для наукового пошуку наукових сюжетів не- знаних до сьогодні сторінок історії музичної культури України ХХ сторіччя. Хоча виникнення музичних осередків у зазначений період обумовлювалося певною історичною подією й активізувалося на цих землях після трагічної звістки про загибель славетного композитора Миколи Леонтовича, роз- почався цей процес задовго до отримання ними юридичного статусу чле- на Товариства у складі Чернігівської і Прилуцької філій. Організація філій навколо Товариства Леонтовича було пов’язано з тогочасним рівнем му- зичної культури республіки і ставило за мету організацію процесу єднання українського народу навколо ідеї національного відродження. На долю всіх членів Товариства Леонтовича (не тільки Прилуцької та Чернігівської філій) випала відповідальна місія бути першопрохідцями і реформаторами музичної справи у містах і селах, що в часи становлення нового радян- ського мистецтва виявилося завданням найважливішим і найскладнішим. Завдяки консолідованій, відповідальній і злагодженій праці кожного члена МТЛ, на початок 1927 року у складі МТЛ по всій території України було відкрито, зареєстровано і діяло 69 філій та музичних осередків, що налі- чували близько 930 членів і 1013 музичних організацій з числа професійних музикантів і аматорів, котрі виступали у складі шкільних та студент- ських, селянських й робітничих хорів і ансамблів, камерних, духових, народних оркестрів тощо.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/2418
Розташовується у зібраннях:Література та культура Полісся. Випуск 105 (2021 р.)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf820,6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.