Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3159
Назва: Наратив і діалог
Автори: Кресан О. Д.
Ключові слова: наратив
діалог
Дата публікації: 2007
Бібліографічний опис: Кресан О.Д. Наратив і діалог // Діалогічність як форма існування і розвитку особистості: Монографія / За заг. ред. Г.О.Балла, М.В.Папучі. Ніжин: В-во «Міланік», 2007. С.298-308.
Короткий огляд (реферат): Сучасний розвиток психологічної науки і практики сприяє появі все більш різноманітних і різнобічних досліджень особистості. Різні підходи до розуміння сутності людини, її внутрішнього світу, спричиняють до виникнення нових напрямків і методів психологічних досліджень, консультативних та психотерапевтичних течій. Однією з тенденцій сучасної психологічної науки є все більша інтеграція теоретичних знань, прикладних досліджень та підходів до практичної роботи з особистістю. Яскравим прикладом даного поєднання є один із напрямів сучасної психологічної науки наративна психологія. Даний напрямок набув розповсюдження у другій половині XX століття. Наративна психологія вивчає „оповідальну природу людської поведінки, тобто характер взаємодії людини з власним досвідом через оповідання про нього” [Проблеми психологічної герменевтики, 2004, с.85]. Основним положенням наративної психології є теза про те, що особистість не лише розуміє себе за допомогою мови, а й конструює себе у мовленні. Відповідно особистість здатна створювати, конструювати свій внутрішній світ і оточуючу реальність, свої стосунки з оточуючими та життєві події. Засобом і формою даного конструювання є мова та мовні форми. Однією з таких мовних форм є наратив.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3159
Розташовується у зібраннях:ФАКУЛЬТЕТ ПЕДАГОГІКИ, ПСИХОЛОГІЇ, СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ТА МИСТЕЦТВ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2007_наратив_діалог Стаття.pdf436,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.