Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3245
Назва: МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРНИХ ТВОРІВ ІЗ МІФОЛОГІЧНИМИ СТРУКТУРАМИ ЕКСПЛІЦИТНОГО ТИПУ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ В 9–11 КЛАСАХ
Інші назви: Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 014 Середня освіта (за предметними спеціальностями). – Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя. Ніжин, 2023.
Автори: Сидоренко, Юлія Олександрівна
Ключові слова: дисертація
міф
міфологізм
міфологема
міфотворчість
міфологічні структури експліцитного типу
українська література
художній твір
старша школа
читацька діяльність
навчальна технологія
образ-персонаж
міфічні образи
культурно-національна ідентичність
культурологічний підхід
методична система
мистецький контекст
концептуально-міфологічний шлях аналізу літературного твору (словесний аналіз, сюжетний аналіз, образний аналіз, жанровий аналіз,стильовий аналіз)
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Сидоренко Ю.О. Методика вивчення літературних творів із міфологічними структурами експліцитного типу на уроках української літератури в 9–11 класах. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.
Короткий огляд (реферат): Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 014 Середня освіта (за предметними спеціальностями). – Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя. Ніжин, 2023. У дисертації запропоновано наукове розв’язання проблеми вивчення художніх творів із міфологічними структурами експліцитного типу на уроках української літератури в 9–11 класах, що полягає в обґрунтуванні, розробці та експериментальній перевірці запропонованої методичної системи (навчальної технології). Це є важливим складником у формуванні читацької та культурної компетентностей здобувачів освіти. Актуальність теми дослідження зумовлена сучасними вимогами літературної освіти, зорієнтованої на формування компетентного читача, та необхідністю вироблення спеціальних підходів до вивчення художніх творів, у яких розкрито особливості міфомислення як елементу української національної культури. У цьому контексті особливої ваги набуває потреба навчання учнів аналізувати твори української літератури із міфологічними структурами експліцитного типу, запропонованими в навчальних програмах для 9–11 класів. Специфіку функціонування міфологічних структур у художніх творах розкрито на основі опрацювання філософських джерел про взаємозв’язок міфології та мистецтва слова (Г. Башляр, М. Еліаде, О. Потебня, Н. Фрай), спеціальних фольклорно-міфологічних досліджень (В. Войтович, В. Давидюк, митрополит Іларіон, С. Плачинда), численних літературознавчих праць (Т. Бовсунівська, І. Зварич, О. Киченко, О. Кобзар, Р. Марків, А. Нямцу, Я. Поліщук, О. Слоньовська) та аналізу художніх творів шкільної програми з української літератури для 9–11 класів. За результатами аналізу стану висвітлення проблеми установлено її актуальність та затребуваність у педагогічній практиці.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3245
Розташовується у зібраннях:Дисертаційні дослідження

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ДИСЕРТАЦІЯ_Сидоренко Ю..pdf6,84 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.