Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/505
Назва: Суспільно-політична, культурна та релігійна діяльність Георгія Кониського
Автори: Луняк, Є. М.
Ключові слова: Гэоргій Кониський
православ'я
католицизм
Georgy Konys'ky
Orthodoxy
Catholicism
Дата публікації: 2017
Видавець: Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто життя та діяльність Гзоргія Кониського (1720-1795), відомого українського та білоруського письменника, історика, публіциста, культурно-просвітницького та релігійного діяча. Основну увагу в статті звернено на його політичну та релігійно-просвітнифф біографію. Зокрема, відзначено його освіту в Ніжині та Києві, переїзд до Могилева й участь у білоруському суспільно-політичному житті. Проаналізовані зв'язки Гзоргія Кониського з урядами Станіслава-Августа Понятовського в Речі Посполитій і Катерини II в Російській імперії. Відмічена його важлива роль у створенні та діяльності Слуцької конфедерації, а також у поширенні експансії російського царизму на землі Білорусі та Правобережної України, що призвело до поділів Речі Посполитої й повному зникненню цієї держави з політичної мапи світу.
Опис: This article cover the life and activity of Georgy Konys'ky (172^-1795), famous Ukrainian and Byelorussian writer, historian, author of political essays, cultural, elucidative and religious figure. There are his political, religious and elucidative biography in this article. Particularly his education in Nizhyn and Kyiv, leaving for Mogilev and his participation in Byelorussian social and political life is recorded. The relationship of Georgy Konys'ky with Stanislaw August Poniatowski in Rzecz Pospolita and Catherine II in Russian Empire is analyzed. His most famous contribution in the Confederation of Slutsk's making and activity, in addition his propagation of Russian tsarism expansion on the Byelorussian and right-bank Ukrainian lands is recorded, that cost partitions of Rzecz Pospolita and total disappearance of this state on political map of the world.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/505
Розташовується у зібраннях:Література та культура Полісся. Випуск 88 (2017 р.)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf121,72 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.