Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3873
Title: | Оцінка антиоксидантного потенціалу водних екстрактів із листя винограду, квіток робінії, насіння базиліку та зерен пшениці |
Authors: | Осипчук, Р. П. Кучменко, О. Б. |
Keywords: | антиоксидантна система каталаза аскорбатпероксидаза продукти окислення ліпідів вітаміни SH-групи рослинні екстракти листя винограду квітки робінії насіння базиліку зерна пшениці |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Видавництво НДУ ім. М. Гоголя |
Abstract: | Дослідження зі збагачення харчових продуктів у наш час набуває важливого значення. Все через інтенсифікацію процесів окислення їх структурних компонентів та високим вмістом антиоксидантів у рослинних екстрактах. До окиснювальних процесів належить і перекисне окиснення ліпідів (ПОЛ), що є комплексом ланцюгових реакцій, що протікають за участю активних форм кисню. Накопичення великої кількості продуктів окиснення може призвести до швидкого псування продуктів та втрати їх цілющих властивостей. Також, ці продукти в організмі людини у великій кількості сприяють розвитку патологічних станів:отруєння, ріст злоякісних пухлин тощо. Також розповсюдженим є використання рослинних екстрактів у медицині через високий вміст вітамінів, антиоксидантів, мікроелементів, білків та вуглеводів. В роботі було досліджено водні екстракти із листя винограду, квіток робінії, насіння базиліку та зерен пшениці на вміст загальних, білкових та небілкових SH-груп, відновленого глутатіону, вітаміну С, ТБК-позитивних продуктів, антоціанових пігментів та активність каталази та аскорбатпероксидази. В результаті дослідження встановлено, що найбагатшим на вміст загальних та білкових SH-груп, відновленого глутатіону та ТБК-позитивних продуктів є екстракт із насіння базиліка. Також в ньому ідентифіковано найвищий рівень активності каталази та аскорбатпероксидази. Екстракт із листя винограду містить найвищий рівень вітаміну С та антоціанових пігментів. Екстракт із квіток робінії володіє найвищим вмістом небілкових SH-груп. Найнижчий рівень вмісту всіх перерахованих вище речовин містить екстракт із зерен пшениці. Результати даного дослідження можуть бути використані в подальшому вивченні антиоксидантного потенціалу рослинних екстрактів із можливістю використання їх у медицині, харчових технологіях щодо. |
URI: | http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3873 |
Appears in Collections: | Наукові записки. Біологічні науки № 3 (2024) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
макет_НЗ_№3_2024-25-33.pdf | 257,97 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.