Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3873
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Осипчук, Р. П. | - |
dc.contributor.author | Кучменко, О. Б. | - |
dc.date.accessioned | 2024-11-27T08:36:22Z | - |
dc.date.available | 2024-11-27T08:36:22Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.udc | 57:[678.048:631.577 | - |
dc.identifier.uri | http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/3873 | - |
dc.description.abstract | Дослідження зі збагачення харчових продуктів у наш час набуває важливого значення. Все через інтенсифікацію процесів окислення їх структурних компонентів та високим вмістом антиоксидантів у рослинних екстрактах. До окиснювальних процесів належить і перекисне окиснення ліпідів (ПОЛ), що є комплексом ланцюгових реакцій, що протікають за участю активних форм кисню. Накопичення великої кількості продуктів окиснення може призвести до швидкого псування продуктів та втрати їх цілющих властивостей. Також, ці продукти в організмі людини у великій кількості сприяють розвитку патологічних станів:отруєння, ріст злоякісних пухлин тощо. Також розповсюдженим є використання рослинних екстрактів у медицині через високий вміст вітамінів, антиоксидантів, мікроелементів, білків та вуглеводів. В роботі було досліджено водні екстракти із листя винограду, квіток робінії, насіння базиліку та зерен пшениці на вміст загальних, білкових та небілкових SH-груп, відновленого глутатіону, вітаміну С, ТБК-позитивних продуктів, антоціанових пігментів та активність каталази та аскорбатпероксидази. В результаті дослідження встановлено, що найбагатшим на вміст загальних та білкових SH-груп, відновленого глутатіону та ТБК-позитивних продуктів є екстракт із насіння базиліка. Також в ньому ідентифіковано найвищий рівень активності каталази та аскорбатпероксидази. Екстракт із листя винограду містить найвищий рівень вітаміну С та антоціанових пігментів. Екстракт із квіток робінії володіє найвищим вмістом небілкових SH-груп. Найнижчий рівень вмісту всіх перерахованих вище речовин містить екстракт із зерен пшениці. Результати даного дослідження можуть бути використані в подальшому вивченні антиоксидантного потенціалу рослинних екстрактів із можливістю використання їх у медицині, харчових технологіях щодо. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Видавництво НДУ ім. М. Гоголя | uk_UA |
dc.subject | антиоксидантна система | uk_UA |
dc.subject | каталаза | uk_UA |
dc.subject | аскорбатпероксидаза | uk_UA |
dc.subject | продукти окислення ліпідів | uk_UA |
dc.subject | вітаміни | uk_UA |
dc.subject | SH-групи | uk_UA |
dc.subject | рослинні екстракти | uk_UA |
dc.subject | листя винограду | uk_UA |
dc.subject | квітки робінії | uk_UA |
dc.subject | насіння базиліку | uk_UA |
dc.subject | зерна пшениці | uk_UA |
dc.title | Оцінка антиоксидантного потенціалу водних екстрактів із листя винограду, квіток робінії, насіння базиліку та зерен пшениці | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові записки. Біологічні науки № 3 (2024) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
макет_НЗ_№3_2024-25-33.pdf | 257,97 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.